29 Oktober 2012

BAGAIMANA UNTUK JADI WANITA SOLEHAH??

    Dengan lafaz bismillah..anis mulakan menulis blog ni.:)

hmm..mesti korang tertanyakan??eeh,anis ni kata pasal die??asal pulak dah timbul tajuk macam mne bak jadi pempuan solehah.." ok.disini kalau korang nak tau tajuk kat atas tu pon ada jugak pasal diri anis.maksud anis bagaimana titik permulaan anis pakai tudung labuh.anis bukan nak riak..but nak kongsi dengan korang macam mana kita nak jadi seorang muslimah wa solehah..=)

ok.firstly kita haruslah ISTIQOMAH untuk menutup aurat.jangan la hangat-hangat taik ayam..contohnya..sorang kawan anis..anis bukan nak buruk-buruk kan dia tapi secara realiti dah terbukti benda tu depan mata kita.dulu..,dia memang perfect la..pakai stokin,sarung tangan,huh!kalau korang tengok memang perfect habis la.ok..anis tak mau citer panjang-panjang..so,kita mulakan dengan petua bagaimana nak jadi wanita solehah??;)
                                               

1. Mendirikan solat
Semua manusia yang sudah mencapai umur baligh diwajibkan keatasnya solat fardu lima waktu sehari semalam. Solat fardu dengan rajin  dan lakukannya solat sunat bagi menampung kekurangan yang terdapat pada solat wajib itu tadi.

2. Menjaga solatnya
Seseorang yang wajib solat dituntut juga khusyuk ketika menunaikan kewajipan itu. Selain khusyuk,menunaikan solat juga dituntut beristiqamah iaitu melakukan solat dengan berterusan mengerjakannya serta menjaga waktunya, ini bermaksud solat itu mesti diawal waktu dan tidak berlengah- lengah.

3. Bersyukur dan redha
Manusia ini biasa mempunyai tabiat yang buruk kerana apabila ditimpakan ujian atau musibah sering mengeluhdan adakalanya seperti menyalahkan takdir. Sebaiknya kita bersyukur dan redha dengan setiap pemberian Allah.

4. Selalu bersedekah
Murah hati adalah sifat yang mulia. Kehidupan akan menjadi indah dan bahagia apabila semua orang ada perasaan ingin saling bantu membantu sesama saudara seagama. Sehingga malikat berdoa agar orang yang rajin memberi sedekah itu Allagh S.W.T akan gantikan dangan ganjaran yang berlipat kali ganda.

5. Menjaga maruah diri
Untuk menjadi wanita solehah hendaklah wanita itu menjaga maruahnya dengan menutup aurat dengan betul.memelihara diri dan kehormatannya serta menjauhi perlakuan yang boleh mendorongnya  melakukan maksiat dan perbuatan keji.

6. Takut murka Allah
Wanita solehah sentiasa patuh kepadaajaran Allah dan menjauhi semua laranganNya. Walaupun  Allah tidak dapat dilihat tetapi sentiasa merasakan Allah itu maha melihat semua perbuatan hambaNya.

7. Menjaga amanah.
Sebagai wanita perlulah menjaga amanah yang telah dipikulkan ke atasnya seperti amanah menjadi seorang isteri, seorang ibu , seorang pekerja, seorang tertangga. Amanah kepada Allah seperti di dalam surah Al-Fatihah , ‘kepada Engkau kami menyembah dan kepada Engkau kami memohon pertolongan

8. Pandai mengaji Al-Quran
Wanita solehah  selain solat, menjaga solatnya dengan istiqamah, menjaga amanah dan memelihara diri, mestilah juga tahun mengaji quran dan suka /sering menjadikan Quran itu sebagai sahabatnya. Sesungguhnya rumah yang tidak diperdengarkan alunan bacaan Quraan ibarat sebuah kubur.

0k.petua2 ni jom kita amalkan sama2..n,jom kita sama-sama jadi seorang wanita yang solehah!!hee..

                                       perhatikan apa yang tertulis kat dalam pic tu!!

                                       

Tiada ulasan: